Tillbaka till alla evenemang

Fredrik Sjöberg

Fredrik Sjöberg i föreläsning om konstnären Bruno Liljefors.

Plats: B-fabriken, Magasinsgatan 32 Bodafors
Tid: Kl 18– ca 19. Dörrarna öppnas kl 17.15.
Köp biljett här

"Under läsningen skrattar jag högt gång på gång. Ja, trots all tragik i konstnärens liv så är detta faktiskt den mest underhållande konstnärsbiografi jag läst under mina 40 år som konstskribent." /Dagens Nyheter 

"Fredrik Sjöberg laddar sin egen bössa med naturkännedom och humor. Jag har nog aldrig läst en så underhållande biografi på svenska som Sjöbergs bok om Liljefors." /Svenska Dagbladet 

Bruno Liljefors ville bli bäst. I dag kunde han ha satsat på idrotten, men konsten passade honom lika bra. Efter genombrott i Paris, Berlin och Stockholm var han till slut världens främste djurmålare. En rastlös nomad, ständigt beredd att flytta från slott och kojor. Han mötte triumfer och katastrofer, enorma rikedomar och djup nöd. De 13 barn han fick med systrarna Olofsson gav inte alltid lugn och ro. Ändå är hans livsverk makalöst. 
 
Fredrik Sjöberg har länge följt spåret efter Bruno Liljefors (1860–1939). Nu presenteras en biografi fylld av rafflande historier om en jägare, sportfantast och ständigt aktuell målare, varav många är tidigare okända. “Bruno Liljefors: en biografi av Fredrik Sjöberg” är rikt illustrerad med både välbekanta bilder och sådana som sällan setts. 

Fredrik Sjöberg triumferar, kritikerna jublar och läsarna flockas. 

"Även det som måste krävt åtskillig research berättas liksom i förbifarten, med lätthet och godmodighet. Jag vet inte vem som imponerar mest på mig: Både Bruno Liljefors och Fredrik Sjöberg framträder här som verkliga storheter." /Expressen 

Fredrik Sjöberg (f. 1958) är uppvuxen i Västervik men sedan länge bosatt på Runmarö i Stockholms skärgård. Vägen till författarskapet gick via biologistudier i Lund och planlösa resor jorden runt. Han försökte även bli fotograf, som sin far, men efter hand visade sig skrivandet fungera bättre. Skrivarskolan var den bästa tänkbara: "Jag lärde mig hantverket genom att skriva kärleksbrev till flickor som inte ville ha mig." Vid 25 års ålder övergav Sjöberg universitetet och började arbeta som attributör på Dramaten i Stockholm. 

Han debuterade som författare 1988 med en bok om miljörörelsen och utkom därefter med en rad populärvetenskapliga titlar före genombrottet med Flugfällan (2004), en bok som inte liknar någonting annat. Tillsammans med Flyktkonsten (2006) och Russinkungen (2009) bildar Flugfällan en halvt självbiografisk trilogi, befolkad av äventyrliga naturforskare och glömda konstnärer, däribland Kamtjatkaresenären René Malaise, akvarellmålaren Gunnar Widforss och daggmaskforskaren, graalmystikern och russinodlaren Gustaf Eisen. I Den utbrände kronofogden som fann lyckan (2008) fortsatte Fredrik Sjöberg att utveckla sin egen essäform i vindlande, humoristiska och lärda berättelser på gränsen mellan kultur och natur. 

I essäsamlingen Varför håller man på? (2012) skrev han 14 underhållande berättelser som alla rör sig mellan privat och politiskt, mellan meningslöst vetande och svaret på de stora frågorna. 

Flera av Fredrik Sjöbergs böcker har blivit stora framgångar i Tyskland, och har översatts eller är under översättning till engelska, franska, norska, danska, ryska, finska, spanska och katalanska. 

Flugfällan nominerades till Augustpriset 2004 och därefter har Fredrik Sjöberg fått flera priser och hedersutmärkelser: 

De Nios Vinterpris 2005
Änglamarkspriset 2006
En bok för allas litterära humorpris 2006
Björn Lindroth-stipendiet 2006
Alf Henrikson-priset 2007
Villa Concordia, Bamberg, stipendiat 2009–2010
Hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet 2009
Linnépriset 2011
John Landquistpriset 2012
Hedersdoktor vid Lunds universitet 2012
DN:s kritikerpris Lagercrantzen 2023 

Föregående
Föregående
7 augusti

Mattias Timander och Pia Mariana Raattamaa Visén 

Nästa
Nästa
9 oktober

Cecilia Uddén i samtal med Harald Hultqvist