Mattias Timander & Pia Mariana Raattamaa Visén
Möt två uppmärksammade författare i ett samtal om att skriva.
Plats: B-fabriken, Magasinsgatan 32 Bodafors
Tid: Kl 18– ca 19. Dörrarna öppnas kl 17.15.
Biljetter släpps här den 7 maj.
Pia Mariana Raattamaa Visén är född 1962 i Muodoslompolo, Tornedalen, men bor nu i Hälsingland. Hon är docent och universitetslektor vid Institutionen för ämnesdidaktik på Stockholms universitet.
Hon debuterade 2019 med “Där rinner en älv genom Saivomuotka by”, en släktkrönika, som sträcker sig från 1895-2010-talet. I centrum står en familj, en plats och ett Sverige i stark förändring. Genom berättelsen flyter Muonioälven, konstant och rörlig på samma gång.
2024 utkom Pia Mariana Raattamaa Viséns andra roman, “Sammanflätning”, en roman om att inte få begrava och sörja, att leva i ovetskap, tystas men söka sanningen.
“I 1920-talets Karesuando kämpar samiska Ingá mot ångest och hallucinationer. Hon arbetar frenetiskt för att hålla borta sina svarta tankar: väver band, syr skor, lagar mat, skurar. Men till slut går det inte längre: Ingá förs till mentalsjukhuset i Piteå där hon senare dör. Släkten får bara ett knapphändigt brev där sjukhuset meddelar att de tar hand om begravningen. Många år senare visar det sig att Ingá stämplats som »sinnesslö lapp«: hennes skelett har separerats från all vävnad och skickats till rasbiologiska institutionen i Uppsala. Sorgen, skammen och vanmakten släktingarna känner blir till en kompakt tystnad: Ingá är släktingen man inte talar om. Raattamaa Viséns vackra, precisa prosa och hennes omsorg om berättelsens detaljer gör att man bär Ingá och hennes plågade, sörjande släkt med sig länge.”
/Yukiko Duke, Vi Läser
”Alla stora släkter har sina berättelser som traderas från generation till generation ... alla kan dock inte göra dessa berättelser och tystnader till litteratur som angår läsare utanför familjen. Det kan Raattamma Visén. Hon har ett språk och en gestaltningsförmåga som på ett vidunderligt vis fångar allt det som normalt är svårt att sätta ord på.”
/ Ingrid Elam, DN, om “Sammanflätning”
Mattias Timander, född 1998 i Kiruna, gjorde sig ett namn som Sveriges yngsta kommunalfullmäktigeordförande genom tiderna, när han i hemkommunen innehade ämbetet 2018-2021. Han är kulturskribent och hörs regelbundet i P1:s “Tankar för dagen”. I rollen som erfaren moderator hade publiken på Författarscen Bodafors det stora nöjet att möta honom i ett samtal med Göran Greider sommaren 2023.
2024 debuterade Mattias Timander med “Din vilja sitter i skogen”, en roman om en ung man som växer upp i en by och finner sin egen väg till böckernas värld. Han bryter upp och färden går vidare mot de litterära miljöerna i storstaden. Men är det inte också en by?
“Din vilja sitter i skogen” är en berättelse om ved, nedärvda bykonflikter och om var man hör hemma.
2024 tilldelades Mattias Timander Samfundet De Nios julpris.
“En lång rad författare har genom åren karvat in ett norrländskt klingande talspråk i sin prosa. Till namn som Sara Lidman, Torgny Lindgren, Stina Stoor, Karin Smirnoff och Annika Norlin sällar sig nu Mattias Timander, som i debutboken ”Din vilja sitter i skogen” visar prov på poetiskt varsam fingerfärdighet, och har en särskild förkärlek för naturbeskrivningar: Den var som så tung den snön, tallarna töjdes. Haren bytte päls. Det var nog då det vart vintern.”
/Sebastian Lönnlöv, SvD
“Det är nåt så underbart gubbigt med den unga romandebutanten Mattias Timander. Eller åtminstone med hans huvudperson. När Timanders generationskamrater inom poesin retar gallfeber på kritikerna med en ny, flamsig och skenbart ytlig och urban stil, vänder sig Timander åt rakt motsatt håll med en landsbygdsroman.” /Aase Berg, DN